Chytrá města

Autor materiálu cz.nic
Typ materiálu
video
Stupeň vzdělávání
Základní škola
ANOTACE

Pod pojmem chytrá města (též Smart Cities) se skrývá využívání moderních technologií při zajišťování chodu různých funkcí města – plánování a optimalizace dopravy, parkování, veřejného osvětlení nebo odpadového hospodářství. Cílem chytrých měst je jak usnadnění života jejich obyvatelům, tak snížení nákladů souvisejících především s provozem městské infrastruktury.
Základem chytrých měst jsou koncová zařízení – ve většině případů jde o senzory, čidla nebo snímače, které sbírají různé údaje (například o provozu, znečištění ovzduší a další). Chytré systémy pak sesbíraná data vzájemně propojují a dále využívají. Součástí chytrých měst jsou pak často i mobilní aplikace, které umožňují obyvatelům využít tato data například při hledání nejvhodnějšího dopravního spojení či volného parkovacího místa. Další důležité prvky Smart Cities představují otevřená data a zapojení obyvatel.

Chytrá města nabízejí svým občanům i návštěvníkům celou řadu výhod. Osvícení zastupitelé by však při jejich budování měli myslet i na slabá místa, kterými je často nedostatečné zabezpečení včetně ochrany bezdrátové komunikace.
Jednou z nezbytných podmínek pro přeměnu českých měst a městeček na chytrá města je zapojení občanů. Nebojte se proto oslovit své starosty, starostky a zastupitele a přijít s nápadem, jak by moderní technologie mohly pomoci ve vašem městě. Příklady úspěšných chytrých měst ukázaly, že je nutná nejen spolupráce vedení města s občany, ale i s firmami.